Webinar ‘Onderweg met BEER’: 17 oktober 2024

Webinar ‘Onderweg met BEER’: 17 oktober 2024

Hobbels, bobbels en succesfactoren bij de implementatie van BEER (Blended E-health for children at Early Risk). Een interactief webinar waarin de nieuwste wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen samen komen.

Ja, ik meld me aan>

De sprekers

‘Onderweg met BEER!’ is een vervolg op het online symposium “Ik twijfel. En wat nu?” (oktober 2023). We hebben een primeur: Michelle Snijder (orthopedagoog en promovenda bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie) presenteert voor de eerste keer de uitkomsten van de uitgebreide studie naar de effectiviteit van BEER.

Aan deze studie hebben 55 gezinnen deelgenomen, met name uit de regio Nijmegen. Het doel van het onderzoek is om de effectiviteit van BEER te onderzoeken direct na afloop van de interventie en zes maanden daarna. Tijdens dit webinar worden de effecten ten aanzien van ouderlijke vaardigheden, de sociaal-communicatieve ontwikkeling van het kind en de kwaliteit van de interactie tussen ouder en kind gedeeld.

Hester Kuiper (GZ-psycholoog en BEER-hulpverlener) bediscussieert de uitkomsten van dit onderzoek samen met een vader die met zijn zoon aan de BEER-interventie deelnam. Het interview wordt geleid door Ivo van der Bruggen (verslaggever voor Hart van Nederland en EenVandaag).

Ook hoor je meer over de implementatie van BEER. Hester Kuiper startte een jaar geleden in samenwerking met de JGZ en de gemeente Den Haag een pilot. Inmiddels zijn 10 gezinnen gevolgd en bevraagd over hun ervaringen met BEER. Hester geeft je in deze interactieve sessie een inkijkje in thema’s als bruikbaarheid, toegankelijk en tevredenheid van ouders.

Na de pauze presenteert Lisette Janssen (senior onderzoeker bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie) voorlopige resultaten van het iBE@R onderzoek (implementatieonderzoek van een Blended Eerstelijnsinterventie met @pp voor jonge kinderen met Risico op de sociaal-communicatieve achterstanden). Zij richt zich met name op de vraag hoe ouders BEER, en specifiek de nieuwe BEER-app ervaren, en deelt uitkomsten over belemmerende en faciliterende factoren van implementatie.

Tegen het licht van deze wetenschappelijke inzichten gaan we verder in gesprek met Yvonne Turfboer (jeugdarts en adviseur medische kwaliteit) van JGZ Den Haag. We spreken meer vanuit beleidsmatig perspectief over moeilijkheden en mogelijkheden bij de implementatie van BEER.

Tenslotte is er ruimte voor discussie.

Voor wie

Het webinar is bedoeld voor alle professionals in de jeugdgezondheidszorg die werken met het jonge kind (0 tot 6 jaar) en in aanraking komen met kinderen met een vermoeden van ontwikkelingsproblematiek. Bijvoorbeeld jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen, logopedisten, fysiotherapeuten, (ortho)pedagogen, psychologen, psychiaters, maar ook medewerkers van kinderopvangorganisaties en (vóór-)scholen. Nadrukkelijk nodigen wij ook managers die een rol hebben in de zorgketen rond het jonge kind en beleidsmakers van gemeenten van harte uit.

TIP! Om meer zicht te krijgen op vroegherkenning van autisme kun je de gratis E-learning ‘Vroegsignalering Autisme’ volgen.

Inhoud programma

  • Introductie: Wat is BEER? – Michelle Snijder;
  • Ervaringsverhalen uit de praktijk – interview met Hester Kuiper en een vader;
  • Presentatie uitkomsten uitgebreid onderzoek naar de effectiviteit van BEER in de regio Nijmegen – Michelle Snijder;
  • Reflectie op de uitkomsten van de studie in Nijmegen in relatie tot ervaringen vanuit een pilot in Den Haag – interview met Hester Kuiper en een vader.

Pauze

  • Presentatie voorlopige resultaten iBE@R onderzoek – Lisette Janssen;
  • Vervolg interview met Hester Kuiper en Yvonne Turfboer over moeilijkheden en mogelijkheden bij de implementatie van BEER aan de hand van ervaringen in de regio Den Haag;
  • Discussie en gelegenheid voor vragen.

Dagvoorzitters

Dit webinar wordt begeleid door Iris Servatius-Oosterling (klinisch psycholoog en voorzitter van Stichting Autisme Jonge Kind) samen met Ivo van der Bruggen (freelance verslaggever voor Hart van Nederland en EenVandaag).

Praktische informatie

Dit webinar vindt plaats via Zoom op donderdag 17 oktober van 9.00 – 11.30 uur.

Kosten

De kosten voor deelname aan dit webinar bedragen € 35,- per deelnemer.

Accreditatie

Accreditatie is in aanvraag bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) (informeel leren)

More information

Voor meer informatie over dit webinar kunt u contact opnemen met de Stichting Autisme Jonge Kind, .

Ja, ik meld me aan>

 

Download de flyer Webinar ‘Onderweg met BEER’ >

deel: